”Piirivartioinnissa eteen voi tulla dekkarimaisia tilanteita”
”Piirivartijan työssä on tärkeää, että pärjää autonratissa ja viihtyy liikkuvassa työssä. Tykkään työstäni. Se on pitkälti itsenäistä ja osin yksinäistäkin, mutta saa siinä olla riittävästi ihmistenkin kanssa tekemisissä”, kertoo piirivartija Kimmo (47), joka on hiljattain aloittanut kohde-esihenkilönä kauppapiirivartioinnissa.
”Kauppapiirivartiointi on edelleen perustyötäni, mutta kohde-esihenkilönä vastuualueeni on kasvanut.”
Vartioitava alue on laaja ja ulottuu teoriassa Inkoosta Hankoon.
”Käytännössä vastaan Tammisaaren alueesta. Karjaalla on toinen vastuuhenkilö. Aika ajoin pitää kuitenkin vastata koko alueesta, jos tulee hälytyksiä tai vastaavia”, Kimmo kertoo.
Kauppapiirivartioinnissa piirivartija kiertää autolla tiettyjä kohteita ja tekee niihin tarkistuskäyntejä ja ottaa vastaan hälytyksiä. Kauppapiirivartioinniksi työtä kutsutaan siksi, että vartioitavien kohteiden joukossa on kauppoja muiden kiinteiden kohteiden lisäksi.
Myymälöitä valvotaan pääosin kameroilla
”Myymälänvartiointi on oma lukunsa. Myymälävartioinnin tärkein osa-alue on nykyään kameravalvonta, jossa myymälöitä valvotaan paikan päällä kameroiden avulla. Toki näkyvääkin valvontaa voidaan suorittaa riippuen siitä, mitä asiakas haluaa tai tilanne vaatii.”
Kimmo aloitti Etelävartioinnilla vuonna 2015, kun yritys rupesi vastaamaan vastaanottokeskuksista. Kun niiden toiminta hiipui ja väkeä ruvettiin vähentämään, hän päätyi vähäksi aikaa töihin muualle, kunnes palasi Etelävartioinnille 2018 paikallisvartijaksi Hangon Länsisatamaan. Vuosi sitten hän siirtyi kauppapiirivartiointiin.
Kimmon työuraan mahtuu monenlaisia töitä. Vartiointitöissä hän aloitti vuosituhannen vaihteessa.
”Silloin en ajatellut, että rupean päätoimiseksi vartijaksi. Minulla oli vielä AMK-opinnot kesken. Vartiointitöitä tein siinä sivussa rahoittaakseni opintojani. Valmistuttuani vartiointihommat jäivät ja olin vähän aikaa oman alan töissä. Nekin jäivät, kun kaverini sai houkuteltua minut liikennealalle.”
Muutaman vuoden Kimmo toimi autonkuljettajana pääkaupunkiseudulla ja kuusi vuotta konduktöörinä pääasiassa öisin Helsingin lähijunissa.
”Pääsin yllättävän helposti sisälle töihin, vaikka tulin Etelävartioinnin palvelukseen haastavalla hetkellä, kun vastaanottokeskuksia avattiin vauhdilla. Sen vuoksi varsinainen opastusvaihe jäi lyhyeksi, koska olin itsekin heti jo porukan mukana tekemässä ja rakentamassa toimintamallia vastaanottokeskuksiin.”
Työ palkitsee monella tapaa
Kimmolle onnistumisen tunne on ylimmillään silloin, kun hän on myymälävartijana saanut suoritettua kiinnioton tai paljastettua jonkun rikoksen, joka usein vaatii aika lailla taustatyötä ennen kuin se ratkeaa.
”Piirivartioinnissa eteen voi tulla dekkarimaisiakin tilanteita, kun joutuu esimerkiksi selvittämään tapahtunutta rikosta tai ratkomaan jotakin vaikkapa tekniikkaan liittyvää vaikeaa ongelmaa. Joskus siinä onnistuu yksin, mutta monesti ratkaisu löytyy yhteistyössä valvomon ja muiden henkilöiden kanssa. Hyvältä tuntuu myös, kun pystyy selviämään kiperistä tilanteista, esimerkiksi hälytyksistä, joita pahimmillaan voi tulla kolmekin samanaikaisesti.”
Kimmon mielestä piirivartijan työ kehittää paineensietokykyä ja vaatii kykyä kohdata kaikenlaisia ihmisiä, myös aggressiivisesti käyttäytyviä. Kauppapiirivartiointikohteet ovat rauhallisia verrattuna esimerkiksi pääkaupunkiseudun vartiointikohteisiin, mutta silti haastaviin tilanteisiin pitää aina olla valmistautunut.
”Työtaustastani on iso apu nykyisessä työssäni. Minulla on kokemusta autolla liikkumisesta ja siitä, miten kiistatilanteet hoidetaan.”
Minulle paras työnantaja
”Työ on opettanut minulle ennen kaikkea ihmisten kohtaamistaitoja. Kun nuorempana kohtasin aggressiivisia ihmisiä, koin tilanteet jännittäviksi, mutta myös jossakin määrin hermostuttaviksi. Nyt tilanteiden kohtaaminen sujuu. Osaan toimia paremmin ja on kokemuksen tuomaa luottamusta siihen, että asiat hoituvat. Mielestäni asioita voi kuitenkin aina kehittää ja parantaa ja ehkä on hyvä, että sen itsekin tiedostaa.”
Kimmolla on kokemusta kolmesta muustakin turvallisuusalan yrityksestä. Etelävartiointia hän pitää kaikista neljästä parhaana ja parhaiten itselleen sopivana.
”Työskentely talossa on mutkatonta ja helppoa. Perusasiat ovat kunnossa ja hommat hoituvat. Kun tekee työnsä hyvin, sinuun luotetaan, eikä kukaan kulje perässä vahtimassa. Ja aina tavoittaa jonkun esimiehen, jos tarvitsee apua tai pitää kysyä jotakin. Pulmansa kanssa ei jää yksin. Voin suositella Etelävartiointia työnantajana ja myös vartijan uraa.”
Kimmon koko perhe tykkää liikkua luonnossa. Kodin lähellä on kansallispuisto lenkkeilyreitteineen. Urheilua ja soittamista Kimmo on harrastanut koko ikänsä. Nyt urheilu on jäänyt vähän vähemmälle, mutta musiikki ei.
”Peruskunnosta pidän huolta pelaamalla tennistä ja kuntonyrkkeilemällä. Musiikin parissa menee aikaa sitäkin enemmän. Sähköbasso on uusin instrumenttini. Soitan myös kitaraa ja kosketinsoittimia. Olen soittanut bändissäkin, mutta tällä hetkellä soitan vaan omaksi iloksi ja usein yhdessä tyttäreni kanssa. Soittaminen on mitä mainioin keino rentoutua. Se vaatii niin täysipainoista keskittymistä, ettei mitään muuta pysty ajattelemaan yhtä aikaa.”
”Työskentely talossa on mutkatonta ja helppoa. Kun tekee työnsä hyvin, sinuun luotetaan, eikä kukaan kulje perässä vahtimassa.”
Artikkeli: Liisa Airaksinen