”Tehtäväkirjosta löytyy varmasti alasta kiinnostuneelle sopiva työ”
”Turvallisuusalaa kannattaa ehdottomasti tulla kokeilemaan, jos ala vähänkin vetää puoleensa”, kehottaa Regina (55), joka toimii paikallisvartijana inkoolaisella tuotantolaitoksella. Hän on juuri aloittanut kohde-esihenkilön tehtävässä samassa kohteessa.
Regina kertoo itsellään olleen alasta joitakin ennakkoajatuksia, joista osa piti paikkansa ja osa ei, koska turvallisuusala on yllättävän laaja.
”Tehtäviä on niin monia erilaisia, että pitää vain rohkein mielin tulla kokeilemaan, ja nähdä itse, mitä vartijan työ on ja mitä kaikkea on tarjolla eikä uskoa muiden värittämiä juttuja. Näin löytynee se omakin tie turvallisuusalalle. Tarvittaessa työnantaja auttaa.”
Viime syksynä taloon tulleen Reginan uusiin tehtäviin kohde-esihenkilönä kuuluu paikallisvartijan työn ohella työvuorolistojen ja muiden vastaavien asioiden hoitoa.
”Esihenkilöön myös otetaan ensimmäisenä yhteyttä, jos on jotakin asiaa kyseiseen kohteeseen.”
Järjestyksenvalvonnasta pitkä kokemus
Reginalla on sekä vartijakortti että järjestyksenvalvojakortti. Järjestyksenvalvojan töitä hän tehnyt seuransa puitteissa yli 30 vuotta. Työt ajoittuvat pääosin viikonloppuihin ja kesäaikaan.
”Järjestyksenvalvojan työ on ollut rakas harrastus jo vuosia, jopa niin rakas, että mieheni ja kaikki viisi lastammekin ovat järjestyksenvalvojia. Meillä on mukava perhetapahtuma joka kerta, kun kesäisin olemme kaikki yhdessä samassa paikassa töissä.”
Etelävartioinnin toimitusjohtaja ja omistaja Bo Heinström on Reginalle tuttu jo hänen järjestyksenvalvojauransa alkuajoilta, vuodesta 1993, jolloin Heinström myös perusti yrityksensä.
”Teimme seuramme puitteissa yhteistyötä Etelävartioinnin kanssa samoissa kohteissa. Heillä oli omat järjestyksenvalvojansa ja meillä omamme. Tässä mielessä ala ei ole minulle täysin uusi, vaan olen jossakin määrin perehtynyt siihen, mitä turvallisuusala on.”
Viime syksynä Regina oli ajatellut irtisanoutua silloisesta työstään ja jäädä kotiin hoitamaan neljää sijoituslastaan. Hänen ajatuksensa tulivat Etelävartioinnin johdon tietoon ja he ehdottivat, että Regina tulisi taloon töihin.
”Sillä matkalla nyt olen ja hyvältä tuntuu. Työnantaja ymmärtää tilanteeni ja joustaa, enkä tee täysiä päiviä. Periaatteessa teen vuorotyötä, mutta saan kyllä järjesteltyä vuoroja siten, että teen pääosin päivävuoroja, koska monet tekevät mielellään vain yövuoroja.”
Ensimmäiseltä ammatiltaan Regina on kampaaja ja hänellä oli oma kampaamokin. Mutta hän sairastui, ja joutui luopumaan työstään. Hän on lisäksi toiminut kampaajakoulun opettajana ja eritysopettajana 14 vuotta ammattikoulussa.
”Eritysopettajana olen toiminut kaikilla asteilla ja teen vieläkin sijaisuuksia, jos niitä tulee sopivasti eteen.”
Taloon oli kotoisa tulla
Etelävartioinnin rekrytointiprosessia Regina kuvaa kaikin puolin sujuvaksi ja onnistuneeksi. Hänen etunaan oli toki se, että talo oli hänelle tavallaan tuttu, koska hän tunsi omistajan ja esimiehensä. Tulevat tehtävät olivat kuitenkin osin uusia ja niissä oli opeteltavaa.
”Tehtäväni käytiin esimiehen johdolla perin pohjin lävitse parin ensimmäisen päivän aikana. Minut otettiin hyvin vastaan ja tukea ja apua sai joka kerta, kun sitä kaipaa, johdoltakin, ja saa edelleen. Vastaus sähköpostiin tai tekstiviestiin tulee yllättävänkin nopeasti. Olen sosiaalinen ja tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa. Siksi osaan itsekin ottaa asioista selvää, jos siihen on tarvetta.”
Etelävartiointi on Reginan mielestä työyhteisönä kuin yksi iso perhe.
”Taloon oli helppo ja kotoisa tulla. Minut otettiin hyvin vastaan joka paikassa. Ihan kuin olisi tullut perheen keskelle.”
Reginan mielestä on hienoa, että työnantaja tarjoaa erilaisia vapaa-ajanetuja. Uutena talossa hän ei ole ehtinyt käyttää kuin liikuntatukea, jota hän pitää erityisen tarpeellisena.
”Olen käynyt kuntosalilla. Kiireisen valvomovuoron aikana ei aina ehdi paikaltaan nousta. Siksi liikunnan tukeminen ja siihen kannustaminen vapaa-ajalla on tärkeää. Lisäksi työnantaja on hankkinut työpisteellemme käsipainot ja polkulaitteen, jotta voimme sielläkin liikkua ja pitää huolta itsestämme.”
Turvallisuusalalla Regina näkee itsensä myös tulevaisuudessa, mutta hän tähtää nykyistä tehtäväänsä korkeammalle, vaikka onkin sitä mieltä, että kohde-esimiehen tehtävä sopii mainiosti hänelle ja hänen luonteelleen.
”Koen, että minulla on vielä annettavaa yritykselle. Voisin toimia rekrytointihommissa ja käydä kouluissa ja messuilla puhumassa turvallisuusalasta tai kouluttaa omaa henkilökuntaa asiakaspalvelutaidoissa ja ihmistuntemuksessa, koska olen tehnyt vastaavia hommia aiemmin.”
”Taloon oli helppo ja kotoisa tulla. Minut otettiin hyvin vastaan joka paikassa. Ihan kuin olisi tullut perheen keskelle.”
Uskoa omaan tekemiseen
Reginan mukaan turvallisuusalalle sopii henkilö, joka on rauhallinen ja sosiaalinen, hyvä asiakaspalvelija ja vastuullinen työssään. Hänen pitää lisäksi omata ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitoja, olla oma-aloitteinen sekä osata ratkoa ongelmia sekä uskoa omaan tekemiseensä.
”Ongelmaratkaisutaidot ovat keskeisiä, koska yhtäkkiä vastaan voi tulla vaikka mitä juttuja, jotka vaativat pikaisia toimia, joista pitää itse päättää, jos ei heti saa apua. Silloin ei saa hätääntyä, vaan luottaa itseensä, ja kaikki menee kyllä hyvin.”
Etelävartiointi on Reginan mielestä kannustava työnantaja ja hän mielellään suosittelee yritystä.
”Täällä panostetaan työntekijään ja johdolla on aina aikaa kuunnella työntekijöitä. Meidän asioistamme ollaan aidosti kiinnostuneita. Johto yrittää parhaansa mukaan myös etsiä itse kullekin parhaiten sopivan työtehtävän, jos henkilö itse vähänkin tietää, mitä hän haluaa tehdä. Ketään ei pakoteta mihinkään tehtävään vain sen vuoksi, että juuri sillä hetkellä sitä varten tarvitaan uusi henkilö.”
”Itse sanoin heti, ettei minusta ole piirivartijaksi, eikä minun tarvinnut edes kokeilla tehtävää. Ja jos haluaa, pääsee opiskelemaankin alaa enemmän, esimerkiksi oppisopimuksen kautta.”
Reginalla on työpaikalleen kotoaan 40 minuutin ajomatka.
”Matka on minusta kaikin puolin sopiva. Kotiinpäin ajaessa ehtii jättää työasiat taakseen ja toiseen suuntaan mennessä pääsee virittäytymään alkavaan työpäivään.”
Reginalla on iso perhe, aviomies, viisi aikuista lasta, neljä sijaislasta, seitsemän lastenlasta sekä koiria.
”Koirien kanssa liikun ulkona ja metsässä ja vaellan. Lisäksi luen ja perheen kanssa mökkeilemme ja liikumme asuntoautolla tai -vaunulla.”
Reginalla on vuosien varrella ollut 13 tukiperhelasta, jotka ovat perheessä viikonloppuisin ja tällä hetkellä neljä sijoituslasta.
”Lasten kanssa menee paljon aikaa, minkä vuoksi on hyvä, että työni joustaa. En välttämättä aina tee täysiä työpäiviä, vaan sen, mikä minulle sopii.”
”Kyky ratkaista ongelmia on keskeistä turvallisuusalalla. Yhtäkkiä vastaan voi tulla vaikka mitä juttuja, jotka vaativat pikaisia toimia, joista pitää itse päättää, jos ei heti saa apua. Silloin ei saa hätääntyä, vaan luottaa itseensä. Ja kaikki menee kyllä hyvin.”