Vuosi 2023 oli Etelävartioinnin 30-vuotisjuhlavuosi. Haastattelimme Etelävartioinnin toimitusjohtajaa ja yrittäjää Bo Heinströmiä kuluneesta 30 vuodesta yrityksen parissa. Vuosien varrelle on mahtunut monia palvelutarpeita kasvattaneita yhteiskunnallisia kriisejä, haastavia kilpailutilanteita kuin digitalisaation tuomaa nopeaa kehitystä turvatekniikan parissa. Tänä päivänä turvallisuuspalveluiden kysyntä on yhä edelleen kasvanut. Viimeisin vaikutus nähdään Suomen NATO-jäsenyyden kautta syntyneenä palveluiden kysynnän kasvuna.
”Tulevaisuus näyttää valoisalta”
”Aika menee nopeasti, kun on hauskaa. Tämä ajatus nousee ensimmäiseksi mieleeni, kun ajattelen sitä, että olemme tänä vuonna viettäneet 30-vuotisjuhliamme”, sanoo toimitusjohtaja ja yrittäjä Bo Heinström.
Koko turvallisuusala on Bon mukaan muuttunut 30 vuodessa todella paljon. Etenkin turvallisuustekniikka on kehittynyt monella tavalla. Bo kuitenkin korostaa sitä, että Etelävartioinnissa on alusta saakka pyritty myymään asiakkaalle kokonaispalvelua.
”Meidän strategiamme on aina ollut se, että teemme työmme hyvin ja asiakaslähtöisesti ja myymme asiakkaille korkealaatuista kokonaispalvelua, jossa turvallisuustekniikka on kiinteä osa vartiointi- ja turvallisuuspalveluita.”
”Suurin muutos toimintavuosien aikana lienee se, että vartiointipalveluiden tarve on kasvanut jatkuvasti ja etenkin nyt, kun Euroopassa on käynnissä sota. Myös Suomen Nato-jäsenyyden vuoksi on tullut tarvetta nostaa maamme turvallisuustasoa. Meillä tämä näkyy muun muassa palveluiden kysynnän kasvuna”, Bo sanoo.
Bo on koulutukseltaan laivanrakennusinsinööri ja kotoisin Kemiöstä Varsinais-Suomesta. Opiskelut veivät hänet vuonna 1985 Helsinkiin. Valmistuttuaan 1993 hän muutti Karjaalle Uudellemaalle.
”Kun valmistuin, lamavuodet olivat ajaneet laivanrakennusteollisuuden niin alas, etten löytänyt alalta mitään töitä.”
Bo oli nuoruudessaan haaveillut urasta merikapteenina. Tuolloin hänen huono näkönsä ja tarve käyttää jatkuvasti silmälaseja oli este merikapteenin ammatille.
”Enää ei kyseistä ehtoa ole, mutta silloin se sulki portit haaveammattiini pääsyltä.”
Muutettuaan 90-luvun alussa Karjaalle Bo ajoi vuoden verran ambulanssia ja punnitsi eri vaihtoehtoja siitä, mitä hän rupeaisi tekemään. Vartiointiala oli yksi niistä, etenkin sen jälkeen, kun paikallinen vartiointiliike oli 80-luvun lopussa myynyt toimintansa isolle kilpailijalle ja vartiointipalvelut olivat Karjaalla myynnin seurauksena pienentyneet tuntuvasti.
”Vartiointiala tuntui kiinnostavalta. Niinpä päätin laittaa käyntiin uudestaan paikallisen yrityksen vuoden 1993 juhannuksena. Ensimmäinen asiakas oli VR:n Karjaan toimipiste”, Bo muistelee.
Yritys sai nimekseen Sydbevakning / Etelävartiointi. Aluksi osakkaita oli kaksi. He omistivat yrityksen puoliksi. Ensimmäisen vuoden jälkeen toinen hyppäsi pois ja Bo osti hänen osuutensa.
”Näen Etelävartioinnin tulevaisuuden valoisana. Meillä on markkinoilla hyvä nimi ja panostamme suuresti siihen, että tulevaisuudessakin hoidamme kaikki toimeksiannot niin kuin olemme luvanneet.”
Kokonaispalvelu vei kasvu-uralle
Yritystä rakennettiin pikkuhiljaa eteenpäin. Ensimmäiset viisi vuotta tekijöitä oli kaksi, Bo ja yksi työntekijä.
”Vähitellen toiminta lähti rakentumaan ja kasvamaan myös alueellisesti. Ensimmäiseksi laajensimme toimintaamme Tammisaareen. Nyt meillä on omia vartijoita Hanko-Kotka-Lahti-sektorilla. Yhteistyökumppaneidemme kautta myymme vartiointi- ja turvallisuuspalveluita koko maassa”, Bo sanoo.
2000-luvun alku oli voimakasta kasvun aikaa. Toinen kasvupiikki ajoittui vuoteen 2015, jolloin Suomeen tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa.
”Meillä oli vastuullamme vastaanottokeskuksia ja niitä hoitamassa reilut 300 ihmistä. Parissa vuodessa tilanne kuitenkin tasaantui, kun palveluiden tarve väheni. Tällä hetkellä meitä turvallisuusalan ammattilaisia on noin 140. Viime vuosina olemme kasvaneet vuosittain 15–20 prosenttia. Sama kasvuvauhti vaikuttaa jatkuvan ensi vuonnakin”, Bo arvioi.
Alalla on ollut isoja kilpailijoita Etelävartioinnin alkuvuosista lähtien. Yritysten nimet ovat tosin vuosien varrella muuttuneet yritysostojen kautta.
”Kilpailutilanne äityi todella kovaksi 2000-luvun alkuvuosina. Viime vuosina tilanne on onneksi rauhoittunut järkevälle tasolle,” Bo toteaa.
Perheyritys
Etelävartiointi on pyrkinyt rekrytoimaan palvelualttiita henkilöitä, jotka pystyvät toimimaan itsenäisesti, oma-aloitteisesti ja rauhallisesti vartiointitehtävissä.
”Mielestäni olemme onnistuneet tässä oikein hyvin. Meillä on hyvä ja motivoitunut henkilöstö, joka osaa toimia ammattimaisesti hankalissakin tilanteissa, joita silloin tällöin tulee eteen”, Bo sanoo.
”Minulle on iso juttu se, että olemme perheyritys. Yrityksessä on mukana vaimoni ja tavalla ja toisella viisi kuudesta lapsestamme. Laajemmin perheyritys tarkoittaa myös sitä, että henkilöstö kokee olevansa osa isoa perhettä.”
”Näen Etelävartioinnin tulevaisuuden valoisana. Meillä on markkinoilla hyvä nimi ja panostamme suuresti siihen, että tulevaisuudessakin hoidamme kaikki toimeksiannot niin kuin olemme luvanneet. Toki 30-toimintavuoteen on mahtunut huonojakin aikoja. Toisaalta näkemykseni mukaan juuri huonoina aikoina turvallisuuspalveluiden tarve pikemminkin kasvaa kuin vähenee.”
Bo ei ole vielä jäämässä eläkkeelle eikä osaa tarkkaan sanoa, missä hän on 10 vuoden päästä. Merellä hän rentoutuu.
”Veneily vie ajatukset pois työnteosta. Minulla on sekä purje- että moottorivene, mutta purjevene on kyllä se mieluisampi. Merelle olen kerennyt menneenäkin kesänä, mutta en ehkä niin usein kuin olisin halunnut.”
”Olemme perheyritys, mikä on minulle iso juttu. Mukana on vaimoni ja kuudesta lapsestamme viisi. Toisaalta perheyritys tarkoittaa myös sitä, että henkilöstö kokee olevansa osa isoa perhettä ja asioita tehdään yhdessä, toimitusjohtaja ja yrittäjä Bo Heinström sanoo.
Lisätietoa haastattelusta tarjoaa mielellään:
Bo Heinström
Toimitusjohtaja
044 036 3600
bo.heinstrom@etelavartiointi.fi