”Työ vaatii oma-aloitteisuutta ja taitoa ennakoida asioita”
”Yksi työni parhaista puolista on mielestäni siinä, että työhön pystyy keskittymään ilman turhaa kiirettä”, sanoo Arto (45), joka on kohde-esihenkilö ja paikallisvartija teollisuuskohteessa Hangossa.
Kohde-esihenkilönä Arto vastaa siitä, että vartiointityöt sujuvat tehtaalla. Hän tekee vuorolistat ja ohjaa tarvittaessa muita.
Arto on ollut Etelävartioinnin palveluksessa kuutisen vuotta ja koko ajan nykyisessä työkohteessaan. Vartijauransa hän aloitti vuonna 2000 samaisessa kohteessa, joka silloin oli toisen vartiointiliikkeen hoidossa. Välissä Arto oli jonkin aikaa töissä muualla, mutta kun pari kaveria vaihtoi Etelävartioinnille, hän seurasi perässä.
”Työhön perehtyminen sujui helposti. Olihan kohde minulle entuudestaan tuttu ja vuorovaikutus tehtaan henkilökunnan kanssa hyvää. Lisäksi työnantaja antoi suhteellisen vapaat kädet luoda omat toimintatavat ja laatia työvuorolistat. Toki tehdas itsessään luo aika tarkat raamit toiminnalle.”
Vartiointialalla työskentelyä on Arto kuvaa sanomalla, että jos ei tule huomauttamista tai valituksia, on se merkki siitä, että asiat ovat menneet niin kuin pitääkin.
”Kyllä asiakas kiitteleekin, jos joku hälytys tai muu tehtävä on hoidettu hyvin tai jos on ennakoitu joku vaarallinen tilanne, joka olisi voinut aiheuttaa tapaturman tai muun vahingon.”
”Tässä työssä oppii, ettei saa hätiköidä liikaa eikä ruveta panikoimaan. Silloin hommat eivät suju. Totta kai on vähän jokaisesta ihmisestä itsestä kiinni, miten hän toimii tiukan paikan tullen. Ei tiukkoja tilanteita usein satu, mutta voi tulla vikahälytyksiä. Ja ne vähän sävähdyttävät, jos tuotanto on päällä.”
Oma valintani olla töissä vain öisin
Arto on töissä vain öisin. Kohde on vartioinnissa 24/7 eli siellä on päivä- että yövuorolaisia.
”Tykkään mennä yöllä töihin. Se on minusta luontevaa eikä lainkaan raskasta. En ole yhtään aamuihminen, pikemminkin yökukkuja, ollut pienestä pitäen. Parikymmentä vuotta sitten jaksoin tehdä päivähommia nelisen vuotta, ennen kuin siirryin taas yötöihin.”
”Työnantajan suostumuksella me työntekijät olemme yhdessä sopineet, että teemme vähän tiukempaa vuoroa niin, että saamme joka toinen viikonloppu pitkät vapaat, perjantaista sunnuntaihin. Hyvin on toiminut eikä kukaan halua vaihtaa systeemiä.”
Arto kertoo useimmiten nukkuvansa ennen työvuoroa iltapäivällä kello kahteen ja ehtivänsä hoitaa juoksevia asioita ennen työvuoroa. Muut asiat hän hoitaa vapaapäivinään.
”Ensimmäisenä vapaapäivänä herään tavallisesti vähän aikaisemmin kuin työpäivinä. Sillä saan vaihdettua rytmin, enkä nuku niin myöhään muina vapaapäivinä. Rytminvaihtoon tottuu ajan myötä ja se sujuu mainiosti.”
Työnantaja huolehtii ja joustaa
Arto on kokenut Etelävartioinnin hyvänä työnantajana.
”Kun itsellä on ollut vaikeita hetkiä, ymmärrystä ja joustoa on aina tullut työnantajan puolelta. Ja hankalatkin asiat on keskusteltu nopeasti ja perin pohjin läpi. Jos vartiointiala kiinnostaa, niin täällä on monipuolisesti alan tehtäviä, kun kohteita on paljon. Voin suositella.”
Vapaa-ajallaan Arto rentoutuu pelaamalla tietokoneella. Myös vasta hankitussa omakotitalossa riittää puuhaa niin sisällä kuin pihallakin.
”Vapaat menevät yleensä liittäen ohi. Kuulun netissä pariin yhteisöön, joissa kavereiden kesken tulee pelattua ja höpötettyä aika lailla. Viime kesänä rakensimme kissalan kahdelle kissallemme. Nyt uskallamme päästää molemmat turvallisesti ulkoilemaan. Rauhallisen 18-vuotiaan Ompun kanssa olisi pärjännyt pihallakin, mutta nelivuotiaan Tinde-villikon perässä ei pysy, jos sen päästää vapaaksi.”
Arto kiittelee työnantajan tarjoamaa mahdollisuutta käydä kerran kuussa hieronnassa sekä uutta After Work -hommaa.
”Minulla rupesivat hartiat ja niska välillä jumittamaan. Mutta nyt hieronnan ansiosta paikat eivät enää ole kipeytyneet ja töissä jaksaa ilman sairauslomia. After Work tarkoittaa pizzalla käyntiä ja vapaata juttelua paikkakunnan muiden kohteiden vartijoiden kanssa. Se on vasta alussa ja muotoutumassa.”
”Jos vartiointiala kiinnostaa, niin Etelävartioinnissa on monipuolisesti alan tehtäviä, kun kohteita on paljon. Voin suositella.”
Artikkeli: Liisa Airaksinen