Jaakko haaveili lapsena poliisin tai jääkiekkoilijan urasta. Elämä vei hänet silti merkityksellisen työn äärelle, aina turvallisuusalalle asti. Vartijan työhön hän päätyi alun perin kaveripiirin kautta, ajatellen lisätienestejä opiskelujen ohella. Pian työ kuitenkin vei mennessään, ja 24 vuotta myöhemmin hän työskentelee hälytyskeskuspäivystäjänä, nauttien edelleen asiakaspalvelutilanteista ja työn merkityksellisyydestä.
Jaakko tunnetaan töissä erityisesti puhelahjoistaan – työkavereiden mukaan määrä korvaa toisinaan laadun, kun Jaakko pääsee vauhtiin. Vapaa-ajallaan hän viihtyy salibandyn kuin klassikkoelokuvien parissa. Hänen suosikkielokuvansa on nimittäin 80-luvun klassikko Tom Cruisen tähdittämä Cocktail!
Etelävartiointi esittelee kuukausittain henkilöstöämme kuukauden kasvot osiossa.
1. Vartijaksi ajautumisesta
Lapsuuden unelma. Kyllä se varmaan on aika stereotyyppinen ollut, eli niin poliisi, jääkiekkoilija kuin palomieskin on matkan varrella näihin lukeutunut. Läpi elämän mukana on seurannut kuitenkin yksi vakiohaave; toimittajan työ.
Valaistuminen. Alunperin ajauduin vartijaksi kaveripiirin kautta, lähinnä ajatus lisätienesteistä opiskelujen ohella. Muutaman kuukauden jälkeen aloitin tauon opiskeluista, jotta pystyisin tekemään kokopäivätöitä. Se tauko muuten jatkuu edelleen näin 24 vuoden jälkeen.. Vartijana parasta oli silloin (ja on toki edelleen) tunne siitä, että tekee jotain merkityksellistä ja tärkeää.
2. Vartijan työstä
Vartijan työssä parasta. Asiakaspalvelutilanteet, joissa pääsee aidosti omalla asiantuntemuksella auttamaan asiakasta ja toisaalta myös erilainen viranomaisyhteistyö.
Vartijan työssä tylsintä. Periaatteessa se, kun mitään ei tapahdu. Itsessäänhän se on toki hyvä asia, mutta muutaman hektisemmän työvuoron jälkeen on hyvin hankala orientoitua hiljaisempaan vuoroon.
3. Vartijoista eliölajina
Taitava vartija. Taitava vartija osaa asemoida itsensä tilanteeseen sopivalla tavalla. Joskus toimii solidaarisempi ja empaattisempi lähestymistyyli, joskus taas tarvitsee olla alusta asti tiukka. Asiakaspalvelutilanteissa vartijan työhön pätee sama lainalaisuus kuin muihinkin; jos asiakas lähtee tilanteesta tyytyväisempänä kuin siihen tullessaan, on onnistuminen silloin plusmerkkinen.
Tomppeli vartija. Edellä kuvatun vastakohta. Vartija, joka ei osaa mukautua tilanteisiin, vaan pyrkii aina hoitamaan homman ns. by the book. Lakia toki tulee noudattaa, mutta joskus lopputuloksen kannalta on aidosti parempi vaihtoehto soveltaa noudatettavien raamien sisällä.
4. Hälytyskeskuspäivystäjän päivästä
Mitä se on. Työpäiväni kuluvat hälytyskeskusympäristössä. Pääasiallinen tehtävä on toki hälytysvalvonta ja siihen kuuluvat oheistyöt. Hälytyskeskuksessa vastaanotamme niin murto-, palo-, hätä- kuin myös erilaisia LVI-hälytyksiä. Niihin sitten reagoidaan asiakkaan kanssa sovitun mukaisesti. Viime vuosina räjähdysmäisesti lisääntynyt etäkuvavalvonta, eli tuttavallisemmin kameravalvonta, on myös osa päivittäistä arkea. Näiden lisäksi toki hälytyskeskukseen tulee runsaasti puheluita, jotka voivat olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Suoritamme niin kiinteistöhuoltojen päivystyksiä, hotellien asukkaiden palvelemista kuin myös erilaisten puhelin- ja sähköoperaattoreiden vikailmoitusten vastaanottamista. Valtaosa puheluista liittyy kuitenkin ihan normaaliin turvapuoleen, eli hälytyskeskustoimintaan.
Hälytyskeskustyön lisäksi teen välillä arkipäivisin piirivartijana ns. hälytyspäivystysvuoroja, eli hälytysvalmiudessa odottelen tuleeko lähtö jonnekin. Jos ei tule, käytän ajan hyväksi auttaen laskutuspuolta laskuttamisessa tai hälytyskeskusta taustatyössä, jottei koko vuoro menisi ihan pelkäksi odotteluksi.
Mitä se ei ole. Eniten ihmiset tuntuvat sekoittavan hätäkeskuksen ja yksityisen hälytyskeskuksen päivystäjät toisiinsa, vaikka ne käytännössä ovat hyvin kaukana toisistaan. Samoja elementtejä toki molemmissa toimenkuvissa on, mutta noiden vertaaminen toisiinsa on käytännössä sama kuin poliisin ja taksikuskin vertaaminen sillä perusteella, että molemmat ajavat autoa.
5. Turvallisuusalan tulevaisuudesta
Hyvät trendit. Koko yksityinen turvallisuusalahan kasvaa edelleen koko ajan, edes Covid-19 ei kasvua juurikaan hidastanut, päinvastoin; toimitilojen ollessa tyhjillään, vartioinnin tarve korostui. Tämän mukana tulee automaattisesti se työn arvostuksen kasvu, vaikka viime aikoina toki ikävissä asioissakin on ala noussut otsikoihin. Kehittyvä tekniikka luo koko ajan uusia mahdollisuuksia asiakkaiden tarpeiden täyttämiseksi, ja se luo myös paremmat edellytykset vartijalle tehdä työnsä entistä tehokkaammin ja paremmin.
Huonot trendit. Jengiytyminen se varmaan se isoin uhkatekijä on. Tietysti sen voi nähdä myös niin päin, että se on yksi tekijä, joka lisää yksityisen turvapuolen kysyntää. Itse mieluummin tekisin kyllä töitä jengittömässä maailmassa. Toinen huono puoli on jo pitkään ollut sosiaalinen media. Usein vaikkapa Youtubesta löytää videon, joka alkaa tilanteesta, jossa vartija jo käyttää voimakeinoja, mutta se mikä tähän johti, jää usein hämärän peittoon. Tästä voi monelle jäädä kuva väkivaltaisesta, liiallista voimaa käyttävästä vartijasta, vaikka niille nähdyille voimakeinoille olisi edellytyksetkin. Tilannetta monimutkaistaa se, että vartija tai hänen edustamansa yrityskään, eivät usein voi julkisesti väärinkäsityksiä oikoa salassapitosäännösten johdosta.
6. Tulevaisuuden vartija
Tulevaisuuden vartijan taidot. Varmasti erilaiset älylaiteratkaisut ja IT-puoli kokonaisuudessaan tulee jossain vaiheessa näyttelemään suurta roolia. Näiden hallitseminen on jo nyt käytännössä tarpeellista, tulevaisuudessa varmaan entistä enemmän. Onneksi nämä nuoremmat sukupuolet ovat jo valmiiksi kasvaneet tähän älylaitemaailmaan, niin me vanhaa koulukuntaa edustavat boomerit voimme hyvillä mielin siirtää valtikan sitten tarvittaessa heille.
Urani turvallisuusalalla vai jossain muualla? Kyllä minä näkisin tulevaisuuteni nimenomaan turvallisuusalalla. Yli puolet elämästäni olen vartijana toiminut, enkä näe mitään syytä, miksi en toimisi koko lopun ikääni. Onhan tuolla tietysti nuo 24 vuotta tauolla olleet opinnot odottamassa, mutta ehkä sitä taukoa voi vielä jatkaakin!
7. Elämän pienet suuret asiat
Suosikkielokuva. Cocktail
Unelmien matkakohde. Kanada
Voimabiisi. Finlandia-hymni ja Hyvää Yötä Ja Huomenta / Don Huonot
Lempiharrastus. Salibandy
Väri ylitse muiden. Punainen
Hauskin muisto työpaikalta. Entisessä työpaikassa (kilpaileva hälytyskeskus) ollessani, huomasin Facebookista työkaverini täyttäneen vuosia. Päätin sitten laulaa töihin tullessani onnittelulauluna SIG:in ”Hyvää syntymäpäivää”. Ilmeisesti lauluääneni ei sitten ollutkaan niin hyvä kuin itse kuvittelen, kun päädyin teipatuksi työtuoliin muutaman teippirullan voimalla kollegani toimesta..
Erikoistaitosi. Puhuminen. Ja jos työkavereilta kysytään, niin ei se laatu erikoinen ole, mutta se määrä…
Elämän tarkoitus. Perhe, suvunjatkaminen ja lapsen/lasten kasvatus. Toimivan yhteiskunnan jatkumo.
Lempilausahdus. ”Kehitys loppuu tyytyväisyyteen.”
Innostuitko?
Jos lukiessasi huomasit, että meillä työskentely voisi olla juuri sinun juttusi, niin älä epäröi! Etsimme jatkuvasti uusia tekijöitä, jotka haluavat olla osa meidän tiimiämme ja tuoda oman panoksensa turvallisuuden maailmaan. Kurkkaa meidän avoimet työpaikat ja tule mukaan tekemään hieman turvallisempaa yhteiskuntaa kanssamme huipputiimissä!