Yksintyöskentelyssä väkivallan ja tapaturmien riskit korostuvat. Ilta- tai yöaikaan tehtävät työtehtävät, päihtyneet asiakkaat, rahan tai arvokkaan omaisuuden käsittely sekä työskentely avoimessa tilassa ovat tunnistettuja uhkaa lisääviä tekijöitä. Myös sairas- ja tapaturmatilanteet ovat merkittäviä työntekijän turvallisuustekijöitä. Palvelemme valtakunnallisesti koko maassa.
Työpaikalla olevat muut henkilöt, kuten kaupan asiakkaat, eivät korvaa muita työntekijöitä, vaan työnantajan tulee järjestää yksintyöskentelevälle työntekijälle mahdollisuus tarpeelliseen yhteydenpitoon työnantajan, hänen edustajansa tai muiden työntekijöiden kanssa. Yksintyöskentelyssä tulee myös varmistaa, että työntekijällä on mahdollisuus hälyttää apua.
Toimivin keino yksintyöskentelyn rajoittamiseen on vähentää yksintyöskentelyyn käytettyä aikaa. Mikäli yksintyöskentelyä ei kuitenkaan voida kokonaan välttää, on väkivallan uhan riskiä vähennettävä teknisin keinoin ja ennakolta ehkäisevillä toimilla.
Työssä, jossa työntekijä työskentelee yksin ja johon siitä syystä liittyy ilmeinen haitta tai vaara hänen turvallisuudelleen tai terveydelleen, työnantajan on huolehdittava siitä, että haitta tai vaara yksin työskenneltäessä vältetään tai se on mahdollisimman vähäinen.
Työturvallisuuslaki 29 §
Lainsäädäntö yksintyöskentelyssä
Työssä, jossa työntekijä työskentelee yksin ja johon siitä syystä liittyy ilmeinen haitta tai vaara hänen turvallisuudelleen tai terveydelleen, työnantajan on huolehdittava siitä, että haitta tai vaara yksin työskenneltäessä vältetään tai se on mahdollisimman vähäinen. Työnantajan on myös työn luonne huomioon ottaen järjestettävä mahdollisuus tarpeelliseen yhteydenpitoon työntekijän ja työnantajan, työnantajan osoittaman edustajan tai muiden työntekijöiden välillä. Työnantajan on myös varmistettava mahdollisuus avun hälyttämiseen.
Yksintyöskentelyn lainsäädännöstä on säädetty mm. työturvallisuuslaissa sekä asetuksissa nuorille työntekijöille erityisen haitallisista ja vaarallisista töistä sekä asetuksessa räjäytys- ja louhintatyön turvallisuudesta.
Sosiaali- ja terveysalan yksintyöskentelyratkaisut
Hoitotyössä- ja kotihoitoa toteuttavilla hoitajilla on keskeistä olla toimintamalleja uhka- ja vaaratilanteiden hallintaan. Toimintamalleja on syytä harjoitella ja käydä läpi säännöllisesti. Hoito-ja kotihoitotyön toteuttaminen työparityöskentelynä on ilmeinen turvallisuutta nostattava tekijä. Aina työparityöskentely ei ole kuitenkaan mahdollista, jolloin uhka- ja vaaratilanteita voidaan vähentää teknisten ja muiden ennalta ehkäisevien keinojen kautta.
Turvapainike mahdollistaa nopean avun
Hoitajan mukana kulkeva turvapainike on mahdollistaa nopean avun saamisen. Turvapainikkeen painalluksella sen haltijalle avautuu välitön puheyhteys päivystävään hälytyskeskukseemme, jossa ammattitaitoiset päivystäjät neuvovat ja auttavat 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Hälytyskeskuspäivystäjä määrittelee soittajan avuntarpeen ja sen kiireellisyyden asiakkaalta saatujen tapahtumatietojen ja mahdollisten esitietojen perusteella. Tarvittaessa paikalle lähetetään auttamaan vartija tai muu etukäteen määritelty auttajataho. Toimintaohjeet ja auttajatahot määritellään aina turvapainikkeiden käyttöönoton yhteydessä. Turvapainikkeiden GPS -paikannusominaisuus mahdollistaa sen haltijan paikantamisen avun paikalle saattamiseksi.
Työnantajan on myös varmistettava mahdollisuus avun hälyttämiseen.
Työturvallisuuslaki 29 §
Miten voimme palvella teitä?
Toni Träskelin
Myyntijohtaja
044 036 3604
toni.traskelin@etelavartiointi.fi
Esa-Pekka Niemi
Myyntipäällikkö
050 577 1864
esa-pekka.niemi@etelavartiointi.fi