”Ute på fältet varierar situationerna i rask takt och man måste reagera snabbt”
”Under arbetsskiftet kan det komma in alarm när som helst och varifrån som helst. Man måste svara på alarmet och åka på plats, fastän väktaren just då skulle befinna sig längst bort i distriktet”, berättar Marika, som jobbar som distriktväktare (49).
Till distriktsväktarens uppgifter hör att cirkulera och kontrollera kundobjekt, som ingår i våra kunduppdragskontrakt. På vårt yrkesspråk kallar vi dessa för körlistor. Vid alarm åker distriktsväktaren dessutom på plats.
Kunden kan alarmera genom att ringa till Sydbevaknings alarmcentral. Alternativt slår den dejourerande operatören alarm. Han/hon kan via alarmcentralens kameror eller övervakningstavla få information om att ett inbrott skett eller att någonting annat händer vid objektet.
”Ett inbrott eller ett personskydd kan förorsaka alarmet, men då vi anländer på plats kan uppgiften förvandlas till ett första hjälpen-uppdrag. Situationen hanteras genom åtgärder, som vi på förhand har kommit överens om med kunden. Antingen åker väktaren direkt på plats eller så ringer vi till kontaktpersonen, som kanske säger att det inte borde finnas någon i fastigheten, så skicka en väktare dit”, berättar Marika.
Till distriktsväktarens uppgifter hör att cirkulera och kontrollera kundobjekt, som ingår i våra kunduppdragskontrakt. På vårt yrkesspråk kallar vi dessa för körlistor. Vid alarm åker distriktsväktaren dessutom på plats.
Distriktsväktaren och operatören
”Operatören koordinerar fältarbetet, ger stöd, anvisningar och skickar ut väktaren på uppdrag. Den detaljerade informationen förmedlas direkt till väktarens telefon. Ifall det samtidigt kommer in ett flertal alarm, överväger operatören tillsammans med väktaren på vilket sätt uppdragen skall hanteras under arbetsskiftet för att få dem utförda, vilka uppdrag som skall prioriteras och på vilket sätt övriga regelbundna uppgifter skall skötas”, berättar Marika.
I princip åker väktaren ensam på plats. Väktaren bör då vara förberedd på, att den möjliga brottslingen ännu är på plats.
”Ibland kan alarmet vara ett s.k. skenalarm, som förorsakats av luftkonditioneringen eller av någon annan apparat eller eventuellt kan det handla om att företagets egen representant, kanske verkställande direktören, jobbar sent och har glömt att koppla bort alarmet. Då jag själv fungerar som operatör i alarmcentralen, ringer jag kanske omedelbart till polisen, om jag via kamerorna sett, att det handlar om ett inbrott”, säger Marika.
Marika har varit anställd vid Sydbevakning i drygt 1,5 års tid. Väktarjobb har hon utfört i ca 15 år.
Tidigare arbetade Marika med säkerhetsuppdrag inom den offentliga sektorn, i chefsposition.
Förändringar i organisationen ledde till att hennes arbetsbild förändrades så pass mycket att hon inte längre kände sig motiverad och också arbetsresan var lång. Hon började så småningom se sig om efter ett nytt jobb.
”Jag lade märke till att Sydbevakning letade efter en väktare, så jag kontaktade företaget och blev kallad på intervju. Först då förstod jag, att det handlade om ett deltidsarbete. Personalchef Jouka Lyly tyckte dock, att min erfarenhet och mina kunskaper var så pass goda, att han vill erbjuda mig ett heltidsjobb. På så sätt kom jag till firman och jag har trivts bra.”
Marika gillar att hon i företaget har tre olika uppgifter; hon är distriktsväktare, operatör vid alarmcentralen och ibland fungerar hon också som lokalväktare.
”Kanske jag inte ens längre skulle orka köra omkring kontinuerligt, jag är ju redan litet äldre. Därför är det trevligt att ibland jobba inne på kontoret, där jag med hjälp av min utbildning kan organisera och administrera ärenden och lösa problem. Efter det känns det igen fint att åka ut på fältet.”
Ledningen fungerar nära personalen
Marika anser att hon snabbt kom in sina uppgifter och i husets sätt att jobba. Å andra sidan så baserar sig väktararbetet på lagen om privata säkerhetstjänster och vid olika företag kan man inte avvika från dessa ramar.
”Dock har varje företag en egen stil att tänka, arbeta och fungera. Jag acklimatiserade mig efter en kort tid i företagets sätt att agera. Som stöd och hjälp fungerade flera trevliga personer, som gav råd, beröm och klappade mig vänligt på axeln om de upptäckte att det fanns ett behov för det. Jag tycker att det verkligen var ett fint sätt att hjälpa en ny arbetstagare och därför vill jag nu själv stöda nya kollegor på samma sätt.
Marika har erfarenhet från en global väktarorganisation och arbetsatmosfären där beskriver hon som militärisk.
”I det företaget gavs order enligt titel. Sydbevakning är ett familjeföretag och kommandoföljden är inte beroende av titel, utan uppdragets och situationens roller avgör. Oberoende av vilken titel alla har, så är tröskeln låg att kontakta övriga kollegor och jag har alltid fått hjälp om jag behövt. Jag kan rekommendera min arbetsgivare.”
Jag acklimatiserade mig efter en kort tid i företagets sätt att agera. Som stöd och hjälp fungerade flera trevliga personer, som gav råd, beröm och klappade mig vänligt på axeln om de upptäckte att det fanns ett behov för det. Jag tycker att det verkligen var ett fint sätt att hjälpa en ny arbetstagare och därför vill jag nu själv stöda nya kollegor på samma sätt.
Uppdraget kan förändras medan situationen framskrider
Marika berättar att hon förra natten kört fram och tillbaka i sitt distrikt, från områdets ena ytterkant till det motsatta. Då hon fick en uppgift klar, väntade redan den följande på att åtgärdas, på helt motsatt sida i distriktet. Uppdraget kan också plötsligt förändras från det ursprungliga till någon helt annan typ av uppdrag.
”Situationerna på fältet kan snabbt växla och vi måste anpassa oss omedelbart. Ett personskyddsuppdrag kan på ett ögonblick bli ett första hjälpen-uppdrag, såsom i natt, då jag åkte ut till ett hotell för att leta efter en inkräktare. Jag råkade inte hitta inkräktaren, men upptäckte en annan person, en starkt berusad människa, som var i behov av första hjälp.”
”Man måste alltid komma ihåg att se på situationen ur kundens och den misstänktes synvinkel och samtidigt värna om det egna rättsskyddet. Vi agerar i stunden, vi lämnar inte ett uppdrag på hälft med ursäkten att nu är mitt arbetsskift slut eller att lunchtimmen har börjat.”
Hon medger sig vara en hemmamänniska
Marika säger sig vara en person, som trivs hemma. Då hon är ledig, lämnar bilen sällan gården.
”Jag gillar att vara hemma. Vår son skrattar åt oss, då vi tillsammans med min man ligger på soffan i likadana positioner och kollar på våra favoritserier, som vi laddat ned. Vi skojar tillbaka och säger att det här är vårt sätt att utföra hemsysslor.”
Om Marika så önskar, så kan hon också spendera tid tillsammans med hästar och hundar.
”Lyckligtvis är det inte mina hästar, utan vår dotters. Jag hjälper till i stallet, om jag vill ta mig dit. Men om jag varken vill eller orkar, så finns det inget som tvingar. Vår dotters två dvärgpudlar är våra barnbarn och kommer ibland till ”mummo” och ”paappa” för att skötas.”
”Ute på fältet agerar vi i stunden, vi lämnar inte ett uppdrag på hälft med ursäkten att nu är mitt arbetsskift slut eller att lunchtimmen har börjat.”