”Uppgifterna i branschen är många och alla intresserade hittar garanterat ett lämpligt jobb”
”Det lönar sig absolut att komma och pröva på att jobba i säkerhetsbranschen, ifall branschen skulle intressera”, uppmanar Regina (55), som fungerar som lokalväktare vid en produktionsanläggning i Ingå. Hon har nyligen börjat som objektsförman vid samma anläggning.
Regina berättar att hon själv hade en del förutfattade tankar gällande branschen. En del av dessa stämde, en del andra inte alls, eftersom säkerhetsbranschen är överraskande varierande och omfattande.
”Det finns en massa olika uppgifter, så det lönar sig att modigt komma för att pröva på att jobba här. Då kan man själv se, vad väktarens arbete går ut på och vad allt som erbjuds. Det lönar sig alltså inte att tro på allt man hör berättas. Så här kan man troligtvis hitta sin väg in i branschen. Vid behov hjälper arbetsgivaren.”
Regina började jobba vid företaget förra hösten och hennes nya uppgift är att arbeta som objektsförman. Dessutom bär hon ansvaret för att göra upp listor över arbetsskiften och andra motsvarande sysslor.
”Objektsförmannen är också den person man först kontaktar, då ärendet gäller ifrågavarande objekt.”
En lång erfarenhet från övervakning av ordning
Regina innehar både ett väktarkort och ett kort för övervakning av ordning. Hon har jobbat som ordningsvakt i sin förening i över 30 år. Dessa jobb är i huvudsak koncentrerade till veckoslut och sommartid.
”Ordningsvaktens jobb har varit en kär hobby redan i många år, ja till och med så pass kärt, att min make och alla våra fem barn också är ordningsvakter. Det är för oss ett trevligt familje-evenemang varje sommar, då vi alla samtidigt arbetar på samma ställe.”
Regina känner Sydbevaknings verkställande direktör och ägare Bo Heinström redan från tiden då hon inledde sin karriär som ordningsvakt år 1993, samma år som Heinström grundade sitt företag.
”På föreningens vägnar idkade vi samarbete tillsammans med Sydbevakning vid samma objekt. De hade sina egna ordningsvakter, vi hade våra. Med tanke på detta är branschen inte helt ny för mig, utan jag har redan tidigare bekantat mig med den.”
Förra hösten hade Regina tänkt säga upp sig från sin dåvarande arbetsplats och stanna hemma för att ta hand om fyra hos dem placerade barn. Ledningen på Sydbevakning fick höra om hennes planer och de föreslog, att hon skulle börja jobba vid företaget.
”På den resan är jag nu och det känns bra. Min arbetsgivare är medveten om min situation och är flexibel, jag jobbar inte heltid. I princip arbetar jag i skift, men jag kan planera mina arbetsskift så, att jag i huvudsak arbetar dagskift, eftersom många andra gärna jobbar nattetid.”
Reginas första yrke var hårfrisör, hon hade också en egen frisersalong. Men hon insjuknade och var tvungen att ge upp det yrket. Hon har också jobbat som lärare vid en frisörskola och 14 år som speciallärare vid en yrkesskola.
”Jag har jobbat som speciallärare på alla nivåer och jag tar fortfarande emot vikariat, ifall det lämpligt passar in i min tidtabell.”
Det kändes mysigt och lätt att komma in i husets vanor
Regina beskriver Sydbevaknings rekryteringsprocess som smidig och lyckad på alla sätt. Till hennes fördel var ju, att företaget på sätt och vis redan från tidigare var bekant, eftersom hon kände ägaren och sin förman. Arbetsuppgifterna var dock delvis nya och sådana, som hon måste lära sig.
”Under mina första arbetsdagar gick jag tillsammans med min chef grundligt igenom mitt arbetssysslorna. Jag blev väl emottagen och fick hjälp och stöd varje gång jag behövde det, också av ledningen och det får jag fortfarande. Man får överraskande snabbt svar på e-post- eller textmeddelanden. Jag är social och kommer bra överens med människor. Därför kan jag också själv ta reda på saker och ting, ifall det finns ett behov för det.”
Regina tycker, att arbetsgemenskapen i Sydbevakning känns som en enda stor familj.
”Det var lätt att komma in i husets vanor. Jag blev väl emottagen överallt. Det kändes som att man blivit en del av familjen.”
Regina tycker att det är fint, att arbetsgivaren erbjuder olika fritidsförmåner. Som ny i huset har hon inte ännu hunnit utnyttja någonting annat än motionsstödet och detta stöd anser hon vara synnerligen viktigt.
”Jag har gått på gym. Då det är riktigt jäktigt under arbetsskiftet i kontrollrummet, hinner man inte ens stiga upp från sin stol. Därför är det viktigt att arbetsgivaren ger stöd till att röra på sig och uppmuntrar till motion under fritiden. Dessutom har arbetsgivaren skaffat hantlar och restoratorer för benträning så att vi också under arbetstid kan röra på oss och ta hand om oss själva.”
Regina ser sig själv också i framtiden inom säkerhetsbranschen, men hon siktar ännu högre, även om hon tycker att objektsförmannens uppgifter passar både henne och hennes personlighet väl.
”Jag känner att jag ännu har mycket att ge åt företaget. Jag skulle kunna jobba med rekrytering och i skolor och på mässor informera om säkerhetsbranschen eller skola vår personal i kundbetjäning och människokännedom, eftersom jag redan tidigare utfört likande uppgifter.”
”Det var lätt att komma in i husets vanor. Jag blev väl emottagen överallt. Det kändes som att man blivit en del av familjen.”
Man måste själv tro på det man gör
Enligt Regina är säkerhetsbranschen lämplig för en person, som är lugn och social, som är ansvarsfull och bra på kundbetjäning. Dessutom bör man inneha kunskaper i människorelationer och kunna kommunicera, vara initiativrik samt ha förmåga att lösa problem och framför allt tro på det man gör.
”Problemlösningsförmågan är central, eftersom man plötsligt kan ställas inför allt möjligt sådant, som kräver att man agerar snabbt och att man själv tar besluten, ifall man inte genast får hjälp. Då får man inte bli panikslagen, utan bara lita på sig själv och så brukar allting gå väl.”
Sydbevakning är enligt Regina en uppmuntrande arbetsgivare och hon rekommenderar gärna företaget.
”Här satsar man verkligen på arbetstagaren och ledningen har alltid tid att lyssna på oss. Intresset för arbetstagaren är äkta. Ledningen strävar också till att så gott som möjligt dirigera en passande arbetsuppgift till var och en, ifall personen själv vet vad hon/han vill göra. Ingen blir tvingad till en uppgift bara för att man just i den situationen kanske behöver en ny personen för en viss syssla.”
Själv meddelade jag genast, att jag inte klarar av uppgiften som distriktsväktare och därför blev jag besparad från den. Ifall man önskar studera branschen mera ingående, kan man göra det via ett lärlingsavtal.”
Resan mellan Reginas hem och arbetsplatsen tar tidsmässigt 40 minuter.
”Jag tycker att avståndet på alla sätt är lämpligt. På vägen hem hinner man lägga alla arbetsärenden bakom sig och i motsatt riktning kan man ladda upp inför den kommande arbetsdagen.”
Regina har en stor familj, make, fem vuxna barn, fyra fosterbarn, sju barnbarn samt hundar.
”Med våra hundar rör jag mig mycket utomhus och strövar omkring i skogen. Dessutom läser jag böcker och med familjen tillbringar vi tid på stugan, eventuellt åker vi omkring med antingen husbil eller husvagn.”
Regina har längs åren tagit hand om 13 barn, som behövt en stödfamilj under veckosluten. För tillfället finns det fyra fosterbarn i familjen.
”Familjen och barnen kräver mycket tid och därför är det bra, att mitt jobb är flexibelt. Jag arbetar nödvändigtvis inte alltid hela dagar, utan just så mycket, som passar mig.”
”Problemlösningsförmågan är central i säkerhetsbranschen. Plötsligt kan man ställas inför allt möjligt sådant, som kräver snabbt agerande och man måste själv ta besluten, ifall man inte genast får hjälp. Då får man inte bli panikslagen, utan bara lita på sig själv. Och allting brukar löpa väl.”